Duurzaam wonen in Het Plateau fase I

8 februari '21

Met een nieuwbouwwoning in Het Plateau in Blixembosch Buiten ben je klaar voor de toekomst. Alle woningen zijn gasloos en hebben een eigen warmtepomp. Zo draag je niet alleen bij aan een beter milieu, maar ben je ook voorbereid op de toekomst. Dat is pas zorgeloos wonen. Benieuwd welke duurzame snufjes Het Plateau fase I nog meer heeft? Lees het hieronder.

image alt

Warmtepomp

Alle woningen in Het Plateau krijgen een warmtepomp. Dit is een duurzame en goedkope manier om je woning te verwarmen én te koelen. De hoek- en rijwoningen uit fase I krijgen een warmtepomp die gebruik maakt van de warmte uit de lucht (lucht-water warmtepomp). De 2 onder 1 kap- en vrijstaande woningen uit fase I krijgen een bodemwarmtepomp. Deze pomp haalt de warmte uit de bodem en dit wordt door buizen naar je woning geleid. In de zomer werkt dit precies andersom en kun je met een bodemwarmtepomp jouw woning op een relatief goedkope én duurzame manier ook koelen! Ook de lucht-water warmtepomp die bij de hoek- en rijwoningen wordt toegepast is standaard voorzien van koeling. 

image alt

WTW installatie

Weleens gehoord van een WTW installatie? Dit is een warmte terugwin installatie die ervoor zorgt dat de warmte uit de afgevoerde ventilatielucht wordt teruggewonnen. Zo is de verse lucht die binnenkomt al lekker voorverwarmt. Op deze manier gaat er weinig warmte verloren bij het ventileren van de woning. Bijkomend voordeel is dat je jouw woning in Het Plateau veel kan ventileren zonder roosters of ramen open te zetten waardoor je geen direct geluid hebt vanuit de omgeving. Alle woningen uit fase I krijgen een WTW installatie.

image alt

Afvoer regenwater

In Het Plateau voeren we het regenwater dat op verharde oppervlaktes, zoals daken en bestrating valt, zoveel mogelijk bovengronds af. Via de wegen, trottoirs en parkeerplaatsen komt het water in een wadi terecht, waar het geleidelijk wordt opgenomen in de bodem. Op deze manier en door toepassing van bijvoorbeeld groen in de tuinen en open bestrating bij de parkeerplaatsen wordt er meer hemelwater vastgehouden op de locatie, waardoor de bodem minder droog wordt en je dus in de zomer minder schoon drinkwater hoeft te gebruiken om je tuin te besproeien. Daarnaast komt er door heel Het Plateau een drainageslang. Deze slang ligt onder de grond. De gemeente realiseert bij iedere woning een aansluitmogelijkheid op deze drainageslang. Je hebt als bewoner zelf de keuze om jouw tuin hierop aan te sluiten. Dit verkleint de kans dat je tijdens natte periodes wateroverlast in je tuin krijgt. 

image alt

Zonnepanelen

Alle woningen in Het Plateau zijn voorzien van zonnepanelen. We hebben er voor gekozen om meer zonnepanelen te plaatsen dan wettelijk voorgeschreven. Dit omdat het een duurzame en goedkope manier is om je woning van elektriciteit te voorzien. Zonnepanelen werken als volgt: het licht van de zon wordt in de panelen omgezet in energie, stroom dus. Deze stroom kun je direct gebruiken in huis, bijvoorbeeld voor de wasmachine of het bakken van een appeltaart in de oven. Stroom die je op dat moment niet gebruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet en wordt verrekend met je energierekening.

image alt

BENG

In Het Plateau fase I voldoen alle woningen aan BENG. BENG staat voor Bijna Energie Neutraal Gebouw en stelt dat iedere (nieuwe) woning in Nederland (bijna) helemaal zelf zijn energie moet kunnen opwekken voor warmte en elektriciteit. Woningen die voldoen aan BENG zijn volledig gasloos en de BENG-eisen garanderen jou als (toekomstig) bewoner van een nieuwbouwhuis nóg meer wooncomfort:

    • De woning is energiezuinig ontworpen, 
    • De installaties verbruiken weinig energie, en
    • Minimaal de helft van het ‘gebouwgebonden’ energiegebruik (dit is iets anders dan het huishoudelijk energiegebruik) wordt duurzaam opgewekt.

Meer over BENG

Wonen in Het Plateau?

Naast dat de woningen in Het Plateau duurzaam worden, woon je hier ook in een prachtige groene omgeving. Een plek waar natuur én stad nooit ver weg is. Iets voor jou? De voorbereidingen voor Het Plateau fase I zijn in volle gang. Wil je niks missen en op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Schrijf je dan in als belangstellende voor Het Plateau fase I. Deze aanmelddatum speelt ook een belangrijke rol spelen bij de toewijzingsprocedure

Het woningaanbod
  Interview met de architect
  Het woningaanbod