Maak kennis met de architect van Het Plateau: Imke van Leuken

Het Plateau, daar leef je buiten met zicht op de stad. Een moderne wijk in Blixembosch Buiten, die in vele opzichten anders is dan anders. In een groen heuvellandschap komen veelal lichte huizen. Chic en stoer, stads en buiten, vrij en vriendelijk. Wie beter dan architect Imke van Leuken van SVP architectuur en stedenbouw kan hierover vertellen? 

Imke van Leuken maakte het ontwerp van de woningen en weet veel over de inrichting van de wijk. SVP maakte namelijk ook het stedenbouwkundig plan. Imke nuanceert gelijk. “Ik ben weliswaar de architect, maar Het Plateau is echt samen met BPD, Hurks en uiteraard mijn collega’s bij SVP ontwikkeld.” Door de intensieve samenwerking tussen al deze partijen straalt Het Plateau eenheid uit. Een unieke plek bij de stad waar landschap, stedenbouw, mooi gedetailleerde architectuur en techniek bij elkaar komen en elkaar aanvullen.

Het Plateau fase I
Het Plateau fase I
Blixembosch Buiten Het Plateau fase I

De basis zijn lichte, moderne woningen

In het beeldkwaliteitsplan, ook opgesteld door SVP, zijn hoge ambities en heldere uitgangspunten omschreven. Het Plateau moet voornamelijk bestaan uit lichte huizen met natuurlijke accenten, zoals hout en metselwerk, en een donker en gevarieerd daklandschap. Alle woningen krijgen een antracietkleurige dakpan waar de zonnepanelen mooi integreren. De hoge ramen, vaak met frans balkon, geven de woningen een moderne, open uitstraling.

Blixembosch Buiten Het Plateau fase I

Op het Plateau komen straks woningen in vijf materiaalprincipes. Imke licht dit toe. “Circa 80% van de woningen krijgt een lichte gevelsteen met grijze plinten en raamkader(s). Daarnaast zijn er vier type accentwoningen ontworpen. Alle accentwoningen lijken willekeurig door de wijk verspreid, maar zijn zorgvuldig gepositioneerd zodat waar je ook bent, je altijd wel zicht hebt op één van deze woningen.”

4 type accentwoningen

  • Bij type ‘subtiel grijs’ gaat de plint van de lichte woning op een subtiele manier over in de volledig grijze woningen.
  • De houten woningen zorgen voor een natuurlijke, warme uitstraling in de wijk en hebben door de detaillering een moderne, bijna Scandinavische, uitstraling. Het type ‘natuurlijk hout’ heeft een grijs gestuukte plint en het bovenste deel van de woning is vergrijsd hout.
  • Het type ‘contrasterend zwart’ is het stoere broertje van ‘natuurlijk hout’ en steekt mooi af tegen de lichte woningen.
  • Het laatste type is ‘egaal wit’ waarbij alle materialen samenkomen en er samenhang ontstaat tussen de verschillende principes.

Blixembosch Buiten Het Plateau fase I

Je ontdekt steeds iets nieuws

De vijf materiaalprincipes zorgen ervoor dat je veel variatie ervaart als je door Het Plateau fietst of wandelt. Dankzij de eenduidige detaillering, vormentaal van de raamkaders en het donkere daklandschap ontstaat er rust en samenhang in de wijk. De asymmetrische raamkaders en kozijnen zorgen op woningniveau voor een verfijning in de gevel. De raamkaders hebben een andere textuur, bijvoorbeeld een ander metselwerkverband. Bij de gemetselde woningen zorgen de terug liggende kaders voor een extra gelaagdheid in de gevel. Deze detaillering ervaar je alleen als je door de wijk loopt of als je dichtbij een huis staat. “Door deze verfijning hoop ik dat de bewoners elke keer nieuwe dingen zullen ontdekken in de wijk. Die gelaagdheid in de architectuur vind ik belangrijk.”

Gevarieerd aanbod

Naast de aantrekkelijke variatie in architectuur, komen er in Het Plateau ook veel verschillende woningen, zodat iedereen hier een thuis kan vinden. Je kunt hier slagen voor een rijwoning, twee-onder-een-kapwoning en vrijstaande woning. Daarnaast zijn er 2 specials; de terras- en walwoning. Imke: “Dit worden bijzondere en eigentijdse woningen met platte daken. Zo komt er een walwoning die in het talud van de groene geluidswal is opgenomen. Aan de Laagte, waar het regenwater straks geborgen wordt, komen enkele terraswoningen.”

Architect Imke van Leuken

Imke tot slot: “Het Plateau wordt een bijzondere wijk, waarin de lichte woningen mooi afsteken tegen het groene landschap. In de architectuur heb ik gezocht naar een goede balans tussen eenvoud en variatie. Zo ontstaat er straks de gewenste rust zonder dat deze saai wordt.”

Zie jij wonen in Het Plateau wel zitten? Bekijk het woningaanbod en meld je aan als belangstellende.

Het woningaanbod
  Nieuwsoverzicht
  Bekijk het woningaanbod